Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Σάτυροι και Διόνυσος
Αττικός μελανόμορφος αμφορέας
Αγγειογράφος : Άμασις
Βρέθηκε στο : Vulci, Etruria, Ιταλία
Ύψος : 34,7 cm
Βρίσκεται : Wurzburg, Martin von Wagner Museum. No. 265 (photo K. Oehrlein).







Ο Άμασις ήταν Έλληνας αγγειοπλάστης και αγγειογράφος. Εργάσθηκε στην Αθήνα μεταξύ 555 και 525 π.Χ. Τα αγαπημένα του θέματα ήταν σχετικά με τον θεό Διόνυσο, σάτυρους και μαινάδες αλλά και σκηνές από την καθημερινή ζωή, όπως γαμήλιες τελετές ή γυναίκες που εργάζονταν στον αργαλειό.
Τα θέματα που απεικονίζονται στον αμφορέα που βρέθηκε στο Vulci, είναι σχετικά με τον θεό Διόνυσο.
Στο κεντρικό θέμα απεικονίζονται σάτυροι που πατάνε σταφύλια σε ληνό. Είναι μια σκηνή που συναντάται συχνά σε μελανόμορφα αγγεία.
Κάθε ένας σάτυρος κάνει διαφορετική εργασία. Ο πρώτος από δεξιά κόβει σταφύλια. Ο δεύτερος τα πατάει και, προκειμένου να μην χάσει την ισορροπία του, κρατιέται από το ίδιο κλήμα που ο πρώτος σάτυρος μαζεύει σταφύλια. Το γλεύκος ρέει στο, θαμμένο στη γη, υπολήνιο. Κάτω από το ληνό υπάρχει, ένα ακόμη αγγείο, ο πρόχους, με το οποίο μεταφέρουν το γλεύκος. Επίσης υπάρχει και ένα ακόμη αγγείο, ο κάνθαρος. Ο τρίτος σάτυρος παίζει ένα διπλό αυλό για να δημιουργήσει εύθυμη ατμόσφαιρα. Ο πέμπτος σάτυρος μεταφέρει, με υδρία, γλεύκος σε άλλο αποθηκευτικό χώρο.
Παρότι οι σάτυροι, ως μορφές,  δεν είναι το πιο ελκυστικό θέαμα, η όλη σκηνή δείχνει τη χαρά της διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών.
Στο σημείο που το αγγείο στενεύει (λαιμός) βλέπουμε τον Διόνυσο και τη συνοδεία του σε μια χορευτική σκηνή.
Στην αθέατη πλευρά του αγγείου, απεικονίζεται ο Διόνυσος, μεθυσμένος, να χορεύει με τη συνοδεία σατύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου